Λουξεμβούργο: Το μεγάλο Δουκάτο του ξεπλύματος



Γιούνκερ: Φίλος των Ελλήνων, φίλτερος των πλούσιων Ευρωπαίων...
«Ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας του Λουξεμβούργου δεν εξαρτά την ύπαρξή του
από το τραπεζικό απόρρητο. Δεν ζει ούτε από το μαύρο χρήμα ούτε από τη φοροδιαφυγή. Δεν θα σβήσουν τα φώτα στο Δουκάτο», έλεγε τον Απρίλιο του 2013 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που ήθελαν, μετά την Κύπρο, στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται το τραπεζικό και φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου.
Ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επί δεκαοχτώ χρόνια πρωθυπουργός του μικροσκοπικού κράτους αισθανόταν ασφαλής, καθώς ο παράδεισος του Λουξεμβούργου «εξυπηρετούσε» τους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, σε αντίθεση με την Κύπρο, στην οποία έβρισκαν καταφύγιο οι Ρώσοι ολιγάρχες. Βερολίνο και Βρυξέλλες ήθελαν να προκαλέσουν προβλήματα στον Πούτιν, όχι όμως και να... βγάλουν με τα χέρια τους τα μάτια τους. Αυτή η αμοιβαία «διευκόλυνση» έκανε τον Γιούνκερ, τον μεγάλο φίλο των Ελλήνων, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να κοιμάται ήσυχος. Λογάριαζε όμως χωρίς τους... ξενοδόχους, την ιστοσελίδα LuxLeaksκαι τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, που έβγαλαν στη φόρα όλα αυτά που απέφευγαν να αγγίξουν οι περιβόητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΕ.
Σε 28.000 σελίδες καταγράφονται στοιχεία-φωτιά για περίπου τριακόσιες σαράντα πολυεθνικές εταιρείες που είχαν έδρα, υποκαταστήματα ή θυγατρικές στο Λουξεμβούργο και, μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα φορολόγησης, γλίτωναν εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια. Απόρρητες πληροφορίες αποκαλύπτουν όλες τις μεθόδους φοροαποφυγής, των οποίων έκαναν χρήση τρανταχτά ονόματα του διεθνούς επιχειρείν. Από ένα τέτοιο πάρτι δεν ήταν δυνατόν να λείπουν οι... Έλληνες. Και, πράγματι, στη λίστα περιλαμβάνονταν πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Follow Us

Hot in week

Recent

Comments

Side Ads

Text Widget

Connect Us

item